De Coolblue in jouw sector

Coolblue wordt vaak genoemd als inspiratiebron voor andere organisaties. Ze zijn een schitterend
voorbeeld van een organisatie met dezelfde producten als andere organisaties in een prijsvechtersmarkt. Toch maken ze het verschil en groeien significant. Dit jaar halen ze in recordtijd meer dan € 700 miljoen omzet in een verzadigde markt.

Ontwrichtend? In ieder geval in gewoon beter en anders willen zijn dan de rest. Misschien wel disruptive in sociale innovatie: hoe je met je medewerkers het verschil kan maken.

Coolblue vraagt voor veel producten een hogere prijs  voor het zelfde product dan de concurrent. Wat maakt het dan zo anders dat klanten graag meer willen betalen? Het is er gewoon leuker om te kopen.

Al bij je eerste contact begint die ervaring. Je wordt er als ‘klant’ behandeld. Je krijgt de informatie die je nodig hebt op een manier die duidelijk, eenvoudig en leuk is. Vrijwel alle keuzes, van wat er in de markt te krijgen is worden overzichtelijk weergegeven. Weergegeven in leuke begrijpelijke filmpjes en uitgelegd door frisse energievolle ‘eigen’ mensen. Dit tegenover vaak ingewikkelde productomschrijvingen op een afstandelijke manier gepresenteerd bij de concurrent. Het gezicht van deze organisatie zijn de mensen zelf. Hoe leuk is dat en hoe trots kan je daar op zijn? Mensen doen zaken met mensen en dat op een slimme digitale en persoonlijke manier.

Wanneer je daadwerkelijk bestelt gaat het zelfs verder. Er gebeurt een aantal dingen die verrassen en waar je blij van wordt. De informatie over bezorgen is duidelijk en te begrijpen voor iedereen. De verpakking, de doos die je ontvangt is een feestje met een aantal onderscheidende aspecten: handgeschreven dankbriefje, de buurman bedanken voor het afgeven bij afwezigheid, op een specifiek tijdstip afleveren en ga zo maar door. Zelfs de postbode vindt het leuker om hun pakketjes weg te brengen dan die van een ander. Ook in de fysieke winkels voel je de energie. Je wordt er zelfs welkom geheten en bevraagd op je wens als je binnenstapt.

Het verschil maken
Ze maken het verschil met tientallen aantoonbare details in hun structuur en cultuur. Dat zijn hun ‘Gouden Stippen’. Iedereen die er werkt kent deze onderscheidende tastbare punten. Deze zorgen dat de klant- en medewerkerstevredenheid, energie, plezier en omzet naar record hoogten stuwen. Zelfs klanten weten veel van deze onderscheidende aspecten in één adem te benoemen. Het is een filosofie. Eén die fans creëert onder klanten en medewerkers. Wie wil dat niet?

Daar waar veel organisaties in het verleden al deze onderscheidende zaken uit hun organisatie hebben gesneden maken zij het grote verschil. Geen hoogdravende aanpak met nieuwe visies, lean, hippe woorden, zelfsturende teams of algemene generieke commerciële trainingen. Ook geen investeringen in hippe startups omdat het intern vernieuwen niet meer lukt.

Verbeteren van binnenuit met elkaar als team, medewerkers en management. Samen creatief zijn en het verschil maken in je sector met een uitdagend management. Samen de onderscheidende Gouden Stippen uitdragen en uitvoeren zonder concessies. Collega’s elke dag uitdagen, aanspreken op verscherpen, verbeteren en vernieuwen. Elke dag weer.

Je eigen hype creëren en niet gaan slapen voordat je concreet het onderscheid duidelijk hebt en het kan benoemen zonder wazig te worden met algemene buzzwoorden. Een filosofie om zo het verschil te maken t.o.v. de concurrent en deze te verslaan.

De grote vraag is: Hoe gaat u de Coolblue in uw sector worden? Wat maakt uw ultieme klantbediening met Gouden Stippen anders? Concrete Gouden Stippen in de dag dagelijkse uitvoering, die klanten zo weten te benoemen? Wat  wordt uw strategie aankomend jaar die iedereen begrijpt, kan uitvoeren en die ook aanstekelijk is? Wees niet verrast over de resultaten….

Wil je meer leren over hoe een moderne salesmachine en commerciële blauwdruk eruitzien? Boek dan een inspiratiesessie en daag jezelf en je team uit het verschil te maken met jullie organisatie.

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
0

Send this to a friend